Demokrat Parti İstanbul Şişli İlçe Başkanı Turhan Yalçın'ın Demokrat Parti'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle ilçe teşkilatında yaptığı konuşma: 07.01.2012

Değerli dava arkadaşlarım,

 

Bugün burada Demokrat Parti misyonunun 67. Kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Demokrasinin kesintiye uğradığı dönemlerde Demokrat Parti misyonu farklı isimlerle kurulan partiler tarafından geleceğe taşınmış ve bugünlere gelinmiştir. 27 Mayıs sonrasında Adalet Partisi, 12 Eylül’ün ardından da Doğru Yol Partisi adı altında Türk siyasi yaşamında yerini alan Demokrat Parti misyonu 67 yıldan bu yana demokrasiyi temsil etmektedir.  

 

Askeri rejim dönemlerinin ardından sivil demokrasiye geçiş süreçlerinde Demokrat Parti’yi var eden milletimizin göstermiş olduğu güvendir. Çünkü Demokrat Parti misyonu milletimizin ta kendisidir.

 

TBMM’nin, ilk kez iki partinin temsil edildiği 5 Ağustos 1946’daki tarihi açılışında yaşananlar bu misyonun temelini atmıştır.  O gün Ulus Meydanı’nda toplanan kalabalığın “Yeter, söz milletin” tezahüratları 1950’de Demokrat Parti’yi iktidara taşımıştır.

 

Değerli dava arkadaşlarım,

1950 şartlarında Türkiye’de, hem ekonomi hem siyaset, hem de demokrasi adına çok şeylerin yapılması gerekiyordu. Türkiye’nin hiçbir şeyi yoktu. Türkiye’nin elektriği, yolu, limanı, telefonu yoktu. Çocukların büyük bir çoğunluğu ilkokula gidememekteydi. Demokrat Parti’nin 10 yıllık iktidarı döneminde ülkemizde yaşanan büyük kalkınma hamlesi bu tabloyu tersine çevirmiştir. Bu yüzden “DP, demokrasi ve kalkınma demektir”…

 

1950 ile 1954 yılları arasında, Türkiye ilk kez gerçek anlamda çok partili rejimle tanıştı. Muhalefet, tabii ki zorlandı. 27 sene Türkiye’yi yönetmiş bir siyasi parti muhalefete düşmüş ve zorlanmıştı. Türkiye’nin, ne muhalefet tecrübesi vardı ne de muhalefetli demokrasi tecrübesi. Biraz sert ve kavgalı bir dönem başlamıştır. Her şeye rağmen, ülkenin üzerindeki örtü kalkmış, örtünün altındaki Türkiye görünmüştü. Hizmetlerden mahrum bir Türkiye, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarma hedefi vardı. Bu hedefi yerine getirmenin birinci şartı, bu ülkenin insanlarının hür, serbest ve başları bulutlara değecek kadar gurur sahibi, korkusuz olmalarıydı. Bu ülkenin insanları mutlu olmalıydı ve çağdaşlık da bu demekti. DP, bu istikamette büyük hizmete girmişti. Adnan Menderes, bu işin bayraktarı olmuştur. Onun arkasında ise, Celal Bayar gibi cesaret verici büyük bir tecrübe vardı. 

 

27 Mayıs 1960 ihtilali ile başlayan süreçte yaşananlar ülkemizin tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Ancak, Demokrat Parti misyonunu onurla taşıyanların güçlü bir Türkiye idealiyle hizmet etme kararlığının önüne geçememiştir.

 

Ülkemizde demokrasiye ara verilen her karanlık dönemde tünelin ucundaki ışık hep KIRAT olmuştur.

 

Demokrasimizin kesintiye uğradığı her dönemeçte bu misyonun milletin umudu olması, 67 yıllık bu köklü geleneğin gücünün kanıtıdır.

 

Daha düne kadar gerçekleştirilen ve Türkiye’nin gelecek 100 yıllarına kadar da yaşayacak olan dev hizmetler, büyük reformlar ve barış zemini DP – AP ve DYP iktidarları döneminde gerçekleştirilmiştir.

 

DP, AP ve DYP, doktrin partileri değildir. Bu üç parti de aynı misyonun partisidir. Dün bu misyon DYP ile devam etmekteydi. Bugün yine… Yeniden Demokrat Parti ile devam ediyor.

 

Karanlıkla, bozkırla, cehaletle mücadeleyi yürütmeli yada bunu yürütenlerle beraber olmalı. DP bu amaç için vardı… Bugün de bu amaç için var. Mücadelemiz, aydınlığın karanlıkla, yeşilin bozkırla, zenginliğin yoksullukla mücadelesidir.

 

7’sinden 70’ine Adalet Partisi, Demokrat Parti ve Doğru Yol Partisi olarak halkın vicdanında hayat bulan DP misyonu, meydana getirdiği lider parti vizyonuyla da, kendisine yakın partileri aynı çatı altında toplamaya başladığının ve artık siyasi bir çekim merkezi haline geldiğinin sinyallerini de vermeye başladı. 

Demokrasi şehidi rahmetli Adnan Menderes’in partisi bugün, DP misyonu iliklerine kadar işlemiş, demokrasiyi gerçek anlamıyla hayata geçirebilecek kabiliyette, siyasi irade sahibi uzman kadroların elindedir.

 

Genel Başkanımız N. Kemal Zeybek’in liderliğinde Demokrat Parti bir kez daha Türk halkının hizmetine talip olmuştur. Halkımızın her geçen gün arttırarak gösterdiği yoğun ilgi ise Kırat’ın iktidarını işaret etmektedir.

 

Bu nedenle kaygılanma değil, demokrasiye inanma zamanıdır…

Bu nedenle halka inanma ve çalışma zamanıdır…

Bu duygu ve düşüncelerle DP’nin kuruluşunun 67. Yıldönümünü kutluyor ve bu onurlu yürüyüşü yeniden iktidara taşımaya and içiyoruz.

Bizim için Herşey TÜRKİYE içindir.

Bizim için Herşey BÜYÜK TÜRKİYE içindir.

Bizim için Herşey TÜRKİYE’yi BÜYÜK TÜRKİYE yapacak Demokrat Parti içindir.

Bizim için Herşey Yeniden Tek Başına İktidar Büyük Demokrat Parti içindir.

Sayfayı Paylaş: